BEBEK VE ÇOCUK gelİşİm ve TAKİbİ DANIŞMANLIK MERKEZİ

YEME PROBLEMLERİNDE DUYU BÜTÜNLEME

Yemek yemek tüm duyularımızı aktif bir şekilde kullandığımız kompleks bir aktivitedir. Herhangi bir duyunun hassasiyeti bu aktivitenin yerine getirilmesini zorlaştırır.

Görme Duyusu; Çocuğunuzun görsel bir arayışı varsa yemeğe odaklanamaz ve sürekli etrafına bakar. Her şey çocuğunuzun dikkatini dağıtabilir. Görsel hassasiyeti varsa yemeğin rengi ve görüntüsü karışık gelebilir.

Dokunma Duyusu; Yemeğin sıcak-soğuk, sert-yumuşak olması çocuğu rahatsız edebilir. Çocuk yemeği ağzında tutabilir, çiğneme ve yutma problemi görülebilir. Buna bağlı olarak çocukta öğürme, kusma gibi koruyucu refleksler ortaya çıkabilir.

Tat Duyusu; Yemeğin acı, ekşi, tuzlu, tatlı olması çocuğu rahatsız edebilir. Bu durum çocuğun sınırlı besin almasına neden olabilir.

Koku Duyusu; Yemeğin kokusu çocuğa ağır gelebilir.

Propriosepsiyon Duyusu; Bu duyu sayesinde vücudumuz ve diğer nesneler arasında bağlantı kurarız. Çocuğun tabakla arasındaki mesafeyi ayarlayabilmesi, ağzının ne kadar dolu olduğunu bilmesi, kaşığı ağza götürebilmesi bu duyuyla ilişkilidir.

Vestibüler Duyusu; Bu duyu kafa ve vücut pozisyonuyla ilişkilidir. Bu duyuda problem yaşayan çocuklar sandalyede oturmakta ve vücut pozisyonunu sağlamakta, postür stabilitesini korumakta güçlük çekebilir. Ayrıca yer çekimi emniyetsizliği olan çocuğun ayakları yere değmiyorsa yeme problemi gözükebilir.